Търси
Всички категории
    Menu Затвори
    назад към всички

    Менопаузата и стареенето на кожата

    Менопаузата е период, през който преминава всяка една дама. Това може да бъде изключително стресиращ период, заради резките промени, които се наблюдават, а също така и заради това, че много дами не са информирани какво ги очаква през този период. Оказва се, че около 50% от жените, които навлизат в периода на менопауза споделят, че не са достатъчно информирани и не са очаквали много от нещата, които им се случват.

    Периодът преди настъпване на менопауза, периодът след менопауза и самото й протичане, представляват 1/3 от живота на всяка жена. Всяка година в периода на менопаузата навлизат около 25млн жени.

    Симптомите, които най-често свързваме с този период са топлите вълни. Те могат да продължат с години, като средната им продължителност е малко над 7 години.

    Определението за менопауза според СЗО се дефинира като: „Перманентно прекратяване на менструацията в резултат от загуба на фоликулярна дейност на яйчниците.“ Това означава, че ако за период от 12 месеца жената няма месечен цикъл или това е т.нар. Аменорея, и това не се дължи на някаква патологична причина, можем да кажем, че тази жена вече се намира в периода на менопауза.

    Освен настъпването на менопаузата, има период Преди и период След менопаузата. Периодът преди фактическото настъпване на менопаузата, т.е. преди тези 12 месеца без месечен цикъл, наричаме Перименопауза. Този период може да продължи между 2 и 6 години или може да е с максимална продължителност 10 години. Наблюдават се симптоми и промени, които могат да подскажат, че настъпването на менопаузата предстои. Периодът на перименопаузата можем да класифицираме в периода след 45-47-годишна възраст. В този период постепенно започва да намалява активността на яйчниците, като става променлива и нестабилна и съответно има промени в производството на естроген и прогестерон – основните два женски хормона. В периода на перименопаузата месечният цикъл започва да става нередовен именно заради тези хормонални колебания. Освен нередовният месечен цикъл, започват да се наблюдават и характерните за настъпването на менопаузата симптоми: топли вълни, промени в настроението, по-чести периоди на умора, натрупване на тегло в определени зони. Това са симптомите, които характеризираме като перименопауза.

    Средната възраст, в която настъпва периода на менопауза е около 51-52 години.

    След настъпването на менопауза, настъпва периода на постменопауза, който продължава средно до 63-65-годишна възраст. Тогава производството на естроген и прогестерон от яйчниците спира напълно. Налице е тази една година без месечен цикъл. Симптомите на перименопаузата започват да отшумяват, но се заместват с други симптоми. Това са отпуснатата кожа, загубата на плътност и кожната сухота.

    Факторите, които влияят за настъпването на менопаузата са пряко свързани с микробиома и експозома. При жените, които пушат активно или пасивно, менопаузата настъпва година – година и половина по-рано, отколкото при непушачите. Ежедневният прием на алкохол, също води до по-ранно настъпване на този период. Влияние има и индексът на телесно тегло (BMI). Когато дамите имат повече излишни килограми, това също влияе на настъпването на менопаузата. Няма как да се пренебрегне генетичната предразположеност, нераждалите жени или като патологична причина – тоталната хистеректомия, като лично желание или по медикаментозна причина.

    Хормоните в нашия организъм са молекули, които се продуцират от еднокринната система и посредством кръвния поток, те се дистрибутират до различните органи в организма. Регулират функциите на различни органи, но оказват влияние и на поведението ни. Служат като вид „съобщения“, които тялото ни получава.

    Най-познатите ни хормони са половите хормони: естроген, прогестерон, тестостерон. Други познати хормони са: DHEA(хормон на младостта), кортизол(хормон, който свързваме със стреса), инсулин, мелатонин, хормони на щитовидната жлеза.

    След 40-годишна възраст продукцията на колаген в кожата започва да намалява драстично с по 1% всяка година. Когато жената навлезе в период на перименопауза и менопауза, този процес се удвоява. Бръчките започват да се задълбочават. Кожната сухота, поради намалената липидна продукция, също започва да напредва. Повишава се кожната чувствителност, заради нарушения хидролипиден баланс и повишената възприемчивост на кожата.  Сериозен проблем са и промените с пигментациите – пигмнтни петна, възрастови петна, които се появяват по лицето, деколтето и по горната част на ръцете. Това е също характерен симптом за наближаването и настъпването на менопаузата. Кожата губи своята плътност, става изключително тънка и хлътва в зоната под скулите.

    В периода на перименопауза и менопаузата са засегнати всички кожни слоеве – епидермис, дерма и хиподерма. На ниво епидермис – най-горния слой на кожата, който има и защитна роля, се наблюдава забавено клетъчно обновяване. Това се характеризира с натрупване на мъртви клетки, видимо загрубяване и забавена десквамация. Загубата на липидите води до промяна в кожната бариера, до нарушаване на хидролипидния слой и засягане на структурата на роговия слой на епидермиса. Това означава нарушена кожна бариера, нарушена пропускливост на кожата, повишена кожна чувствителност и повишена кожна сухота и дехидратация.

    Дермо-епидермалната граница е слой, който се намира между епидермиса и дермата. Тъй като се наблюдава спад в Collagen VII с възрастта, дермо-епидермалната граница се сплесква и това влошава комуникацията и обмена на хранителни вещества между епидермис и дерма. Засяга се и кожната хомеостаза и се появяват ускорено фотоувреждане на кожата и склонност към пигментация.

    Дермата е вътрешният слой на кожата, където са разположени фибропластите, секретиращи колаген и еластин, отговорни за еластичността на кожата. С напредване на възрастта продукцията на колаген намалява, разрушават се еластичните влакна, заради понижената хидратация и гликозаминогликаните спадат.

    Хроничното стареене на кожата се ускорява от влиянието на факторите на експозома и по-специално от хормоналните промени.Хронологичното стареене, на което не можем да се противопоставим е естествената последица от физиологичните промени с времето. То е неизбежно и е обвързано с генетичната предизпозиция. За 80% от стареенето на кожата, влияние оказват факторите на експозома  - влиянието на UV лъчите, на замърсяването на въздуха, на климатичните промени и вътрешните фактори като качество на живот, навици, свързани с храненето, спортуване и тютюнопушене.

    Когато Естрогенът значително намалее и в един момент спре, това оказва влияние върху себумната секреция на кожата. Появява се кожна сухота, нарушаване на хидролипидния слой и изтъняване на кожата. Влияе върху намаляването на синтеза на колаген и хиалуронова киселина, което е свързано с прогресивно отпускане на кожата и кожна сухота и дехидратация.

    Когато хормонът на младостта (DHEA) е наличен в организма, имаме оптимални нива на хидратация. Пикът на секретиране на този хормон е 25-27-годишна възраст. След това количествата на DHEA прогресивно започват да намаляват и навлизайки в периода на менопаузата DHEA  е изчерпан около 90%. С намаляването му, кожата атрофира, намален е броят на мастните жлези и е нарушена кожната защита. Това означава, че кожата зараства по-бавно, когато има дори повърхностни наранявания.

    В периода на перименопауза и менопауза се наблюдава повишено ниво на хормона Кортизол (хормон на стреса) в кожата. Той обаче не се влияе от стресовите ситуации, през които минаваме, а е в следствие на хормоналните промени при менопаузата. Повишеният кортизол води до повишаване на кожната сухота, повишена възприемчивост на зрялата кожа към възпаление и до задълбочаване на бръчките.

    NEOVADIOL е първата гама грижа за кожата от VICHY, разработена според нуждите на жените в периода на менопаузата. Това е комплесна грижа, която подобрява еластичността и плътността на кожата. Укрепва и моделира контура на лицето в периода на менопаузата.

    • NEOVADIOL ДНЕВНА ГРИЖА  С УПЛЪТНЯВАЩ И ИЗПЪЛВАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПЕРИМЕНОПАУЗАТА  активира отново механизмите на кожата: за еластичност, сила и плътност. Повече за продукта, може да откриете тук.
    • NEOVADIOL НОЩЕН КРЕМ ЗА РЕГЕНЕРИРАНЕ И СТЯГАНЕ В ПОСТМЕНОПАУЗА активира отново механизмите на кожата за борба с: отпуснатата кожа и контур, загубата на плътност и бръчките. Повече за продукта, може да откриете тук.
    • NEOVADIOL контур за очи и устни - За жени в менопауза, които искат да се преборят с ефектите на хормоналното забавяне в областа на контура на очите и устните: липса на еластичност и отпускане. Повече за продукта, може да откриете тук.

    Източници: онлайн обучение на Vichy на тема: “VICHY – NEOVADIOL И ГРИЖА ЗА КОЖАТА В МЕНОПАУЗАТА с лектор Диана Иванова

    Коментари
    Добави коментар Затвори
    Много са хубави вашите продукти.къде мога да ги поръчам и къде ги има.в коя Аптека.Къдд се намирате.Благодаря Ви.
    Комплименти за подробното разяснение относно стареенето на кожата , всичко е много индивидуално и според типът и . Явно има още време до решението за младежки вид . Успех !!!