Търси
Всички категории
    Menu Затвори

    НЕОФОЛИК МЕТА 0.4 мг таблетки*90

    Производител: Neopharm
    NEOPHOLIC META е хранителна добавка, предназначена за бременни и жени, планиращи бременност, които имат повишени потребности от фолиева киселина в активна форма.
    Складова единица: 24106
    13,70 (BGN)
    i h
    Доставка до
    *
    *
    Метод за доставка
    Име
    Очаквана дата на доставка
    Цена
    Няма опции за доставка

    Прочетете тази листовка внимателно, преди да започнете вземането на препарата. Пазете тази листовка. Може да ви се наложи да я прочетете отново. Ако имате допълнителни въпроси, попитайте вашия лекар.
    Този препарат няма претенциите да лекува, но приемането му осигурява задоволяването на дневните ви нужди от фолиева киселина.

    Съдържание на листовката:

    Какво е НЕОФОЛИК МЕТА и за какво се използва?
    Какво е spina bifida?
    Преди да вземете НЕОФОЛИК МЕТА? 
    Как да вземате НЕОФОЛИК МЕТА?
    Кога да започнете?
    Възможни странични ефекти
    Противопоказания
    Съхранение

    Всяка таблетка НЕОФОЛИК МЕТА съдържа 0.4 милиграма (400 микрограма) L-метилфолат (L-метил фолиева киселина).
    Другите съставки на таблетката са микрокристална целулоза, лактоза, царевично нишесте, магнезиев стеарат, оцветител Е 110.

    I. КАКВО Е НЕОФОЛИК МЕТА И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

    НЕОФОЛИК МЕТА са оранжеви, опаковани в блистери по 30 броя таблетки, всяка от които съдържа 0,4 милиграма L-метилфолат.
    L-метилфолатът е активната форма на фолиевата киселина, която участва като коензим в биосинтеза на аминокиселините и базите на нуклеиновите киселини.

    Недостигът на фолиева киселина води до нарушения в изграждането и развитието на клетките в човешкия организъм, което причинява дефекти в изграждането на невралната тръба на плода и предизвиква появата на spina bifida. Недостига на фолиева киселина предизвиква също нарушения в кръвотворния апарат, което клинично се проявява като макроцитна анемия.

    Фолиевата киселина в организма изпълнява своите функции, едва след като се превърне в L-метилфолат. Дотогава тя не е активна и няма биологично действие. Превръщането на фолиевата киселина в L-метилфолат е сложен и многоетапен процес, който при 12% от бременните жени не може да се осъществи поради генетичен ензимен дефект.

    Ето защо при тези жени съществува риск от раждане на дете със spina bifida въпреки приема на фолиева киселина, докато при прием на НЕОФОЛИК МЕТА този риск се елиминира.
    НЕОФОЛИК МЕТА е хранителна добавка, предназначена за бременни и жени, планиращи бременност в близките 3 месеца, както и за лица приемащи фолиева киселина от храната в доза, по-ниска от дневните си нужди. Правилното и редовно приемане на НЕОФОЛИК МЕТА благоприятства нормалното протичане на бременността и в значителна степен намалява риска от развитието на spina bifida у новороденото, както и други вродени аномалии.

    II.  КАКВО Е SPINA BIFIDA?

    Spina bifida е сериозен вроден дефект на гръбначния стълб. При този дефект се засягат гръбначния мозък, прешлените, мускулите и кожата, изграждащи гръбначния стълб. Този дефект възниква по време на формирането на главния и гръбначния мозък през четвъртата седмица на бременността, т.е. шест седмици от последния менструален цикъл. В повечето случаи това става преди жената да разбере, че е бременна.

    В зависимост от тежестта на spina bifida, дефекта може да е видим по гърба на новороденото, но в по-леките случаи не се наблюдават видими анатомични изменения. Най-тежките форми, представляващи напълно отворен гръбначен стълб, са несъвместими с живота. При по-леките форми може да се наблюдава постоянна слабост в краката, намалена чувствителност и трудност при ходене. Тези форми често водят до инвалидност. Най-леките форми протичат със симптоми на напикаване и затруднен контрол на дефекация.

    Всяка жена може да роди дете със spina bifida, дори и в случаите, когато няма данни за подобен дефект във фамилната история на родителите. Приблизително 1 на 1000 бебета се ражда със spina bifida и още 1 на 1000 бебета се ражда с друг дефект на невралната тръба. Приемането на 0,4 милиграма фолиева киселина 1 месец преди забременяване и през първите три месеца на бременността намалява риска от поява на spina bifida до 80%.

    III.  ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕТЕ НЕОФОЛИК МЕТА
    Не Взимайте НЕОФОЛИК МЕТА ако:

    • Някога сте получавали алергична реакция към L-метилфолат, фолиева киселина или към някои от другите съставки на таблетката. Най-честите симптоми на алергична реакция включват обриви, сърбеж, подуване на устните и лицето, задух. Посъветвайте се с вашия лекар, ако изпитвате някои от тези симптоми.

    Консултирайте се с вашия лекар, ако:
    •  Сте родени със spina bifida
    •  Сте прекарали предишна патологична бременност, в резултат на което детето ви се е родило със spina bifida или друг вроден дефект на невралната тръба
    •  Страдате от епилепсия лекувана с фенобарбитал, фенитоин или пиримидон
    •  Вземате лекарства, които подтискат метаболизирането на фолиевата киселина — метотрексат, триметоприм или намаляват усвояването й в стомашно-чревния тракт — контрацептиви, антиконвулсанти
    •  Сте прекарали хирургическа операция с резекция на тънкото черво

    Тези състояния изискват приемането на по-високи дози фолиева киселина.

    IV.  КАК ДА ВЗЕМАТЕ НЕОФОЛИК МЕТА?

    Дневната потребност на организма от фолиева киселина е 0,2 милиграма (200 микрограма). При бременност тази потребност се увеличава. Дозата от 0,4 милиграма е утвърдена в световната практика Като достатъчна дневна доза за компенсиране на увеличените потребности на бременната жена от фолиева киселина. В случай, че вашия лекар не е предписал друго, приемайте по 1 таблетка НЕОФОЛИК МЕТА дневно. Не пропускайте дневен прием. За да не пропускате дневната си доза, превърнете приемането на НЕОФОЛИК МЕТА в част от дневния си режим. Дневния прием на НЕОФОЛИК МЕТА не бива да надвишава 2 таблетки.

    V.  КОГА ДА ЗАПОЧНЕТЕ?

    Във връзка с нормалното протичане на бременността и намаляване риска от развитие на spina bifida у новороденото се препоръчва приемането на НЕОФОЛИК МЕТА да започне поне 1 месец преди забременяване и да продължи през първите три месеца на бременността. В случай че бременността не е планирана, започнете приемането на НЕОФОЛИК МЕТА веднага след установяването й. Тъй като е трудно да предвидите началото на бременността, се препоръчва всяка жена, която има вероятност да забременее, да приема по 1 таблетка НЕОФОЛИК МЕТА всеки ден.

    VI.  ВЪЗМОЖНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

    L-метилфолатът приеман през устата не е токсичен за човека. Това не означава, че предозирането му е безвредно. Продължителното приемане на L-метилфолат в много високи дози може да доведе до непредвидими и нежелани странични ефекти. Затова се препоръчва дневната доза да не надвишава 1 милиграм или 2 таблетки НЕОФОЛИК МЕТА, освен ако не е предписана по-висока доза от вашия лекар.
    В много редки случаи се наблюдава непоносимост към L-метилфолат или другите помощни съставки на таблетката. В случай че след приемането на НЕОФОЛИК МЕТА установите поява на обриви, сърбеж, подуване на устните и лицето или недостиг на въздух, преустановете приемането на препарата и се консултирайте с вашия лекар.

    VII.  ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

    При левкемия, с изключение на случаите, при които е необходимо лечение на недостига на фолиева киселина.

    VIII.  СЪХРАНЕНИЕ

    Съхранявайте препарата при стайна температура на места недостъпни за деца.
    Съхранявайте НЕОФОЛИК МЕТА в оригиналната опаковка.
    Не използвайте препарата след изтичане на годността му или ако целостта на опаковката му е нарушена.

    Производител: България

    0.0 0
    Напиши отзив Затвори
    • Само регистрирани потребители могат да пишат отзиви
    *
    *
    • Лошо
    • Отлично
    *
    *
    *