Търси
Всички категории
    Menu Затвори
    назад към всички

    Типовете кожа и грижата за тях

    Всеки тип кожа реагира по различен начин на заобикалящия ни свят и начина ни на живот. На пазара има много продукти за грижа за кожата, които обаче не винаги са подходящи. Ето защо познаването на вашия уникален тип кожа е изключително важно за полагане на правилната грижа за нея.

    През годините типът кожа по всяка вероятност ще се променя. Не само годините оказват влияние върху типа й, а и сезоните. Козметиката за лице винаги трябва да е съобразена с различните типове кожа.

    Има пет основни типа кожа – нормална, мазна, суха, комбинирана и чувствителна.

    Нормална кожа

    Това е типът кожа, за който всички мечтаят, но всъщност никой няма напълно нормална кожа. Нормалната кожа не е нито прекалено мазна, нито прекалено суха. Тя има балансирано производство на себум и добро кръвообращение. Нормалната кожа се нарича още еудермична. Има тенденция да има балансирани нива на рН.

    Нормалната кожа се идентифицира с:

    • гладка текстура;

    • фини пори;

    • липса на чувствителност;

    • малко или невидими пори;

    • липсват дефекти;

    • с остаряването кожата става по-суха.

    Грижите за нормалната кожа се свеждат до:

    • Хидратиране – Ако не пиете достатъчно вода през целия ден, кожата ви може да изсъхне и да започне да се лющи.Това може да доведе до излишно производство на себум.

    • Носене на слънцезащитни продукти - Слънцезащитните продукти са задължителни за цялостното поддържане на здравето на кожата. Директното излагане на слънце може да изсуши кожата ви, да причини бръчки и тъмни петна. Препоръчва се слънцезащитен крем без масло, за да се избегне запушване на кожните пори.

    • Овлажняване - Овлажнителите са задължителни за всеки тип кожа. Те поддържат кожата влажна и я предпазват от свръхпроизводство на себум.

    • Премахване на грима преди сън - Гримът може да запуши порите.

    • Измиване/Почистване на лицето преди сън.

     

    Мазна кожа

    Мазната кожа се характеризира с мазен вид, отворени/широки пори и склонност към акне. Мазната кожа е резултат от излишното производство на себум. В тийнейджърска възраст, както и при бременност е нормално явление заради промените в хормоналните нива в организма. При някои хора съществува проява на тежко акне, което трудно се контролира и за него се полагат специални грижи. Обръща се внимание на начина на хранене, спортува се и се приемат подходящи хранителни добавки. Средата на живеене – влажна или гореща, също оказва влияние върху омазняването на кожата. Генетиката е другата предпоставка за наличието на мазна кожа.

    В старанието си да ексфолираме кожата, може да прекалим и това да доведе до силно стимулиране производството на себум. Използването на неподходяща козметика, може да допринесе за омазняването на кожата.

    След 30-годишна възраст тази кожа често се променяв нормална или комбинирана. Тя има и положителните черти - образува бръчки по-трудно от останалите типове. Остава млада за по-дълго време и при правилна грижа, може да изглежда изключително здрава.

    Съвети за справяне с мазната кожа:

    • Овлажнняване - Редовното овлажняване ще поддържа кожата хидратирана и ще предотврати свръхпроизводството на себум.

    • Хидратиране - Пийте достатъчно вода, за да поддържате кожата си влажна. Това ще попречи на кожата ви да произвежда излишно масло.

    • Измивайте лицето си два пъти на ден - Измивайте лицето си два пъти на ден, за да премахнете мръсотията и бактериите, които могат да запушат порите ви. Не прекалявайте. Преизмиването може да премахне необходимите масла от кожата ви. Това може да доведе до чувствителна кожа и да я направи по-податлива на омазняване.

    Грижата започва от почистването на лицето. След това идва ред на подхранването. Мазната кожа има нужда от крем, който успява да подхранва, но без да омазнява. Кремът трябва да контролира производството на себум, но без да изсушава кожата, защото това може да доведе до загуба на еластичност, неприятно опъване и бърза поява на бръчки.

    Грижите включват няколко етапа:

    1. Почистващ гел - сутрин/ през нощта - Почистващ гел или пяна без сулфат; продукти, които намаляват омазняването, но не изсушават кожата с много препарати.

    2. Тоник - сутрин/ през нощта - Без алкохол, съдържащ съставки като пиролидон карбонова киселина (Na-PCA) - овлажнител, който поддържа водата върху кожата, етерично масло от здравец, хамамелис - стягащо средство, което не изсъхва като алкохоли.

    3. Серум с AHA / BHA - сутрин - Серумът с алфа или бета хидрокси киселини намалява появата на големи пори, изсветлява старчески петна. Съставки като салицилова киселина и масло от чаено дърво действат добре при предразположение към акне.

    4. Безмаслена овлажнител - сутрин/ през нощта - Крем без масло с добавен Na-PCA, глицерин ще помогне за задържане на влагата. Дехидратираната мазна кожа отделя още повече мастни секрети.

    5. Слънцезащитен крем с цинков оксид - сутрин - Цинковият оксид не само предпазва от UV лъчение, но и прави кожата матова. Цинкът е естествен антибактериален агент, който ще помогне при пробиви. Можете също да използвате минерален прах като слънцезащитен крем.

    6. Ретинолов серум - нощен - Ретинолът намалява размера на порите при продължителна употреба.

    7. Глинена маска - веднъж седмично - Отстранете маската, без да чакате, докато изсъхне твърде много, в противен случай можете да изсушите кожата.

    8. Масло за лице - понякога - При изключително сухи условия, например в самолет, трябва да се нанесе малко масло върху крема, за да се предотврати сухота.

       

    Суха кожа

    Липсата на влага в кожата може да доведе до люспест и груб вид. Това се нарича суха кожа. Идентифицира се с лющеща се и груба кожа, неравна текстура, сърбеж и чувство на опъване. Понякога усещането е дори болезнено и може да се възпали. Това е причина сухата кожа често да е и чувствителна.

    Сухата кожа се характеризира с намалена секреция на мастните жлези. Поради това липидният слой от мастни киселини, холестерол и керамиди, който трябва да предпазва кожата и регулира влагата, е твърде малък. Повишената сухота може да бъде свързана с липса на вещества, които свързват водата, като карбамид, аминокиселини, лактат. Повишената сухота е често срещан проблем и може да бъде симптом на заболявания като ксероза (необичайно суха кожа), фоликуларна кератоза (излишък на кератин в космените фоликули), екзема, люспест лишей.

    Причините за поява на суха кожа може да са:

    • липса на течности - тази кожа губи влага лесно;

    • интензивно излагане на слънце и ултравиолетова светлина;

    • сух въздух;

    • тютюнопушене;

    • постоянен стрес;

    • неподходяща грижа;

    • диабет, бъбречни заболявания;

    • приемане на някои лекарства.

    Сухата кожа остарява по-бързо и е необходимо да се започне сравнително рано с грижите за нея.

    Съвети за справяне със сухата кожа:

    • Хидратирайте кожата си редовно, за да я поддържате мека и еластична;

    • Не прекарвайте твърде много време под душа – той може да изтръгне себума от кожата ви;

    • Подсушавайте внимателно кожата с леки потупвания;

    • Пийте много вода, изключете алкохола и кофеина от менюто си;

    • Използвайте овлажнител, за да запазите естествената влага на кожата;

    • Изполвайте слънцезащитни продукти, за да предотвратите дехидратирането на кожата.

    Грижите включват няколко етапа:

    1. Почистващ лосион – сутрин/през нощта – Много мек, непенещ почистващ лосион.

    2. Тоник – сутрин/през нощта - Тоникът ще балансира нивото на pH, ще възстанови влагата и ще предпази от влиянието на околната среда.

    3. Антиоксидантен серум – сутрин - Мощен антиоксидантен серум с витамини Е, А и С през деня, за да предотврати разграждането на колагена. Не забравяйте да използвате крем със SPF.

    4. Овлажнител с SPF – сутрин - Овлажняващите съставки помагат на кожата да задържа влагата, като същевременно я предпазва от UVA / UVB лъчи.

    5. Ретинолов серум - за една нощ - Препоръчва се да се използва 5 пъти седмично. Серумите съдържат компоненти с по-малък молекулен размер, които по-добре проникват в кожата.

    6. Крем за очи – нощен - Крем или серум с пептиди повишава активността на колагена.

    7. Овлажнител – през нощта - Трябва да съдържа масло от семена на шипка, масло от вечерна иглика, масло от пореч, фосфолипиди, масло от червена боровинка, масло от сладък бадем и масло от жожоба. Тези съставки имитират естествените липиди в кожата и по-добре възстановяват водната бариера. За много суха кожа може да се използва подхранващо масло вместо крем.

    8. Скраб с химически ексфолианти – Разтваря добре мъртвите клетки и не уврежда кожата.

      Комбинирана/Смесена кожа
      Комбинираната кожа е комбинация от мазна кожа и суха кожа. Обикновено при комбинирани типове кожа Т-зоната е мазна, а бузите са сухи. Това е най-често срещания тип кожа.При тази кожа има черни точки, често пъпки и разширени пори, а бузите остават сухи и дори се лющят.

    Ежедневните процедури за грижа включват:

        1. Почистващ гел - сутрин, вечер - Ако кожата ви започне да изсъхва, докато използвате гела, можете да замените продукта с почистващ лосион.

        2. Тоник – сутрин/вечер - Балансиращ тоник

        3. Серум с AHA / BHA – сутрин - Алфа и бета хидрокси киселините намаляват порите и озаряват скучната кожа. Ако сте склонни към акне, препоръчително е да използвате продукти, съдържащи салицилова киселина и масло от чаено дърво.

        4. Лек овлажнител - сутрин / вечер - Крем, съдържащ хиалуронова киселина за овлажняване.

        5. Слънцезащитен крем с цинков оксид -сутрин - Както при мазната кожа, слънцезащитните продукти с цинков оксид създават матово покритие.

        6. Ретинолов серум - през нощта - Ретинолът е подходящ за всеки тип кожа, полезен е и за смесен тип кожа, препоръчан от козметолози.

        7. Масло за лице - за през нощта - Най-добре се използва през нощта, за да се избегнат мазни ефекти през деня.

    Чувствителна кожа
    Външният рогов слой, заедно с липидите, предпазва по-дълбоките слоеве на кожата и цялото тяло от различни фактори на околната среда и регулира водния баланс, поддържа еластичността. При чувствителна кожа, поради физиологични промени (например, ако ензимите не работят добре), защитната бариера се нарушава. Кожата не изпълнява своята функция и позволява преминаването на дразнители, които обикновено не засягат здравата кожа. Факторите, при които възниква реакция са козметика, отопление, охлаждане.Чувствителността се увеличава поради излагане на ултравиолетова радиация, почистващи препарати, козметика.

    Чувствителната кожа може да бъде суха, мазна или комбинирана. Характерно за нея е честото раздразнение – появават се зачервявания, сърбеж и дискомфорт. Идентифицира се като:

    • се чувства сърбяща и стегната;

    • части от тялото имат неравна текстура;

    • става мазна през лятото;

    • изсъхва през зимата;

    • зачервява се след баня с горещ душ;

    • сърби, ако носите по-тесни дрехи.

    Ако сте чувствителни, трябва да определите какво причинява дразненето. Често това са храни, които се консумират, а организмът не ги приема. Може да се изключат от менюто всички зърнени храни за няколко месеца или тези от млечен произход. Препаратите вкъщи също може да се подменят и да се изберат такива без аромати. Когато се пробва нова козметика е добре това да става само с по един нов продукт. Полезно е и тестването на новите продукти да става на малки участъци от кожата. Чувствителната кожа трябва да бъде предпазвана от UV лъчите, дори при облачно време. Продуктите за чувствителна кожа не съдържат съставки като: парабени, минерални масла, сулфати, урея, някои аромати, фталати.

    Това, което помага на кожата, като намалява нейната чувствителност е:

    • декспантенолът, като намалява трансепидермалната загуба на влага, ускорява заздравяването и обновява кожните клетки;

    • глицерин – овлажнява добре, защото има свойството да задържа водата, подобрява защитната функция на кожата;

    • цитратния буфер pH5 възстановява активността на кожните ензими;

    • коензим Q10 – предпазва клетките на кожата от свободните радикали и им помага да възстановят енергия;

    • биотин(витамин B7) – активира синтеза на мазнини в клетките;

    • керамид – 3 – предотвратява загубата на вода, неутрализира дразнителите.

    Грижите за чувствителната кожа се изразяват в следните процедури:

    1. Почистващ лосион – сутрин/вечер – Препоръчва се почистващ лосион без сулфат.

    2. Тоник - сутрин/вечер - Тоникът трябва да е без алкохол и да съдържа съставки като екстракт от бял чай, зелен чай, лайка и бизаболол. Тези съставки са успокояващи и противовъзпалителни съставки. Бета-глюканът помага да се поддържа имунната система на кожата, с течение на времето намалява нейната чувствителност.

    3. Овлажнител без аромати - сутрин/вечер – Кремът не трябва да съдържа синтетични аромати, алкохоли, оцветители.

    4. Слънцезащитен крем с цинков оксид SPF – сутрин - Кремовете с цинков оксид са най-малко дразнещи за чувствителната кожа. Кремовете с титанов диоксид също работят добре за чувствителна кожа, но те не са толкова съвместими със средни до по-тъмни тонове на кожата, колкото оставят бял глас.

    5. Овлажняващ гел-маска – вечер - Текстурата на гела има охлаждащ и успокояващ ефект върху възпалената кожа.

    6. Ексфолиращ серум – 2 пъти седмично - Ако гликолевата киселина е твърде агресивна за даден тип кожа, козметиците препоръчват да се използва серум с млечна киселина.

    За нормална грижа за кожата козметиците препоръчват поддържането на съществуващия баланс на влага и секреция на мастните жлези.... Прилагането на правилата за грижа за различни типове кожа помага за решаването на редица проблеми: премахване на прекомерната сухота, балансиране на мазната и комбинираната кожа и поддържане на баланса на здравата кожа.

     

    Коментари
    Добави коментар Затвори