Търси
Всички категории
  Menu Затвори

  НЕОЛЕКСАН 500 мг таблетки*30

  Производител: Neopharm
  Неолексан е хранителна добавка, най-добрият алтернативен вариант на антидепресантите, която е за хора страдащи от състояния свързани с недостиг на серотонин, както и за лица, спазващи диета и/или отказващи вредни навици като тютюнопушене, алкохол и други. Приемът на Неолексан донася настроение, тонус и ежедневна активност.
  Складова единица: 50488
  20,40 (BGN)
  i h
  Доставка до
  *
  *
  Метод за доставка
  Име
  Очаквана дата на доставка
  Цена
  Няма опции за доставка

  Състав: 5-хидрокситриптофан , L-триптофан,Витамин В6,Витамин В3

  Другите съставки на таблетката са: Микрокристална целулоза, царевично нишесте, повидон, магнезиев стеарат, филм.

  Прочетете тази листовка внимателно, преди да започнете вземането на препарата.
  Ако имате допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар.
  Този препарат няма претенциите да лекува, но осигурява на организма 5-хидрокситриптофан, в достатъчно количество за поддържане на адекватни нива на серотонин в мозъка и благоприятно повлияване на състоянията свързани със серотонинов дефицит.

  Съдържание на листовката:

  1. Какво е 5-хидрокситриптофан (5-НТР)?
  2. Допълнителна информация.
  3. За кого е предназначен неолексан?
  4. Какво трябва да кажа на моя лекар, преди да взема неолексан?
  5. Какви са страничните ефекти на неолексан?
  6. Кой не трябва да приема неолексан?
  7. Как трябва да се приема неолексан?
  8. Съхранение.

  1. КАКВО Е 5-ХИДРОКСИТРИПТОФАН (5-НТР)

  5-хидрокситриптофан (5-НТР) е вещество, което се образува в човешкото тяло от незаменимата аминокиселина триптофан, която постъпва в организма чрез храната.

  В мозъка 5-хидрокситриптофанът от своя страна се превръща в серотонин - вещество, което предава нервните импулси между мозъчните клетки.

  Серотонинът е познат още и като „хормонът на щастието".

  Допълнителният прием на 5-хидрокситриптофан под форма на таблетки повишава нивата на серотонин в мозъка и по този начин повлиява благоприятно състоянията свързани с ниски нива на серотонина, без да предизвиква странични ефекти, за разлика от останалите лекарствени средства предназначени за тези състояния.

  2. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

  Състоянията предизвикани от ниски нива на серотонин са:

  1.1.  Депресия

  Депресията е състояние изискващо специализирани медицински грижи и е различно от познатите „липса на настроение" и „чувство на потиснатост". Депресията се характеризира с липса на интерес към ежедневните дейности, липса на енергия и способност за концентрация, чувство на безпомощност, безнадеждност и тъга, безполезност и неадекватност, лош сън, понижена сексуална активност, значително покачване или загуба на тегло, умора, главоболие и др.

  Депресията не е слабост на характера и не е по вина на пациента. Тя може да се лекува. Депресията се предизвиква от комбинация от 3 фактора — генетично предразположение, заобикаляща среда и дисбаланс на химични вещества в мозъка. От химичните вещества с най-голямо значение е серотонинът, който при депресия е силно понижен.

  1.2.  Безсъние

  След добър сън човек се чувства свеж и отпочинал. Това не винаги зависи от продължителността на съня, а от неговото качество. Проблемите със съня също имат различен произход, но в крайна сметка се дължат отново на нарушен баланс на химични вещества в мозъка. Основното вещество, от което зависи настъпването и продължителността на съня е мелатонинът, но нивата на мелатонин в мозъка и чувствителността на мозъчните структури към мелатонина се определят от нивата на серотонина.

  Серотонинът има определяща роля за качеството на съня. При високи нива на серотонин се удължават фазите на дълбок сън, благодарение на които мозъкът се възстановява и човек се чувства свеж и отпочинал, за сметка на по-маловажните подготвителни фази на съня. Докато препаратите съдържащи мелатонин имат известен ефект при по-възрастни пациенти, при които нивата на мелатонин са ниски, то при по-млади хора безсънието и лошия сън се повлияват в много по-голяма степен от нивата на серотонин, съответно от 5-хидрокситриптофан.

  1.3.  Тревожност и безпокойство

  Състоянията на тревожност и безпокойство също се дължат на ниски нива на серотонина, затова чрез повишаване на нивата му тези състояния се подобряват значително, до пълното им изчезване.

  1.4.  Мигрена и главоболие

  Счита се, че хроничното главоболие и особено мигрената са резултат от ниски нива на серотонин, най-вероятно поради повишеното му разграждане в мозъка.

  Приемът на 5-хидрокситриптофан увеличава продукцията на серотонин от организма и по този начин намалява чувствителността към болка. 5-хидрокситриптофанът намалява броя, силата и интензитета на пристъпите при хронично главоболие и мигрена с над 70%.

  1.5.  Затлъстяване

  По време на диети, нивата на триптофан в кръвта и на серотонин в мозъка спадат значително. Тези ниски нива на серотонин при пациенти със затлъстяване предизвикват силно желание за прием на въглехидрати, най-вече сладко и последващо преяждане.

  Приема на 5-хидрокситриптофан по време и след диета повишава нивата на серотонина, което води до по-ранно засищане, по-лесно придържане към диетата, липса на преяждане и загуба на килограми.

  1.6.  Фибромиалгия

  Фибромиалгията е хронично състояние характеризиращо се с умора, болки в мускулите, ставите и сухожилията, множество точки на повишена чувствителност по тялото, съпроводено най-често с ниски нива на серотонин.

  Употребата на 5-хидрокситриптофан подобрява и спомага за овладяване на симптомите на фибромиалгия при липса на странични ефекти.

  1.7.  Вредни навици

  При отказване от вредни навици като прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене и други, поддържането на адекватни нива на серотонина, посредством прием на 5-хидрокситриптофан спомага за по-лесното понасяне и спазване на ограниченията и изпълнението на дневните активности в отсъствието на вредния навик.

  3.  ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН НЕОЛЕКСАН

  Неолексан е предназначен за хора страдащи от състояния свързани с понижени нива на серотонин, както и за лица спазващи диета и/или отказващи вредни навици като тютюнопушене, алкохол и други.

  4.  КАКВО ТРЯБВА ДА КАЖА НА МОЯ ЛЕКАР, ПРЕДИ ДА ВЗЕМА НЕОЛЕКСАН

  Уведомете Вашия лекар ако:

  За вас се отнасят някои от следните състояния:

  ♦  Чернодробна недостатъчност
  ♦  Бъбречна недостатъчност
  ♦  Язва на стомаха и дванадесетопръстника
  ♦  Нарушено Кръвосъсирване
  ♦  Кърмене
  ♦  Синдром на Даун

  Вземате някои от следните медикаменти

  ♦ Селективни инхибитори на обратният захват на серотонина, като citalopram (Seropram), escitalopram (Cipralex), fluvoxamine (Fevarin), fluoxetine (Prozac), paroxetine (Seroxat, Paroxat), sertaline (Zoloft)

  ♦  Инхибитори на моноаминоксидазата, като tranylcypromine (Nardil), Phenelzine (Parnate), isocarboxazid (Marplan)

  ♦  Трициклични антидепресанти, като amitriptyline (Elavil), amoxapine (Asendin), clomipramine (Anafranil), desipramine (Norpramin), doxepin (Sinequan), imipramine (Tofranil), nortriptyline (Pamelor), protriptyline (Vivactil), trimpramine (Surmontil)

  ♦ Медикаменти против СПИН

  5.  КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ НА НЕОЛЕКСАН

  В началото на приема при някои пациенти може да се наблюдава леко гадене, което е преходно и се предотвратява най-добре като се започне с ниски дози неолексан, които се повишават постепенно в случай на нужда.

  6.  КОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМА НЕОЛЕКСАН

  ♦  Бременни
  ♦  Деца до 12 годишна възраст

  7.  КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА НЕОЛЕКСАН

  Началната доза на неолексан е най-често 3 пъти на ден по 1 таблетка.

  При безсъние се препоръчва една таблетка еднократно 30-45 минути преди лягане. Тъй като някои пациенти могат да изпитат леко гадене когато вземат неолексан за първи път, се препоръчва да се започне с 1 таблетка преди лягане и дозата да се покачва постепенно при нужда.

  Ако неолексан се приема по време на диета с цел отслабване се препоръчва да се приема по 1 таблетка 20 мин. преди хранене.

  Не прекратявайте приема на препарата, след като се почувствате по-добре, без да се консултирате с вашия лекар.

  Продължителната употреба на неолексан не води до привикване и зависимост.

  8.  СЪХРАНЕНИЕ

  Съхранявайте препарата при стайна температура на места недостъпни за деца.

  Съхранявайте неолексан в оригиналната опаковка.

  Не използвайте препарата след изтичане на годността му или ако целостта на опаковката му е нарушена.

  Производител: България

  0.0 0
  Напиши отзив Затвори
  • Само регистрирани потребители могат да пишат отзиви
  *
  *
  • Лошо
  • Отлично
  *
  *
  *